Wednesday, 3 December 2014

HAAVEITA

Kuten lupailin, palailen tänne nyt Studia messuista enemmän kertoen. Kyseessä oli siis messut Helsingissä, jossa esiteltiin oikeastaan kaikki Suomen alat, koulut yms! Tilaa oli paljon ja pisteitä sitäkin enemmän, kaikkia ei tullut kierreltyä mutta tärkeimmät ja kiinnostavimmat löydettiin.  Päivä avas silmiä enemmän, aika selvät sävelet mulla tulevaisuudesta jo on, mutta ainahan tollaisista on hyötyä! Me oltiin messuilla parin tunnin ajan ja se oli ihan sopiva aika käppäillä ja tutkailla. Ihmisiä oli ihan sikana ja välillä tuntu että jää jalkoihin kun ei meinannut missään mahtua menemään. Onhan noi silti ihan huippu tilaisuuksia, mahtavaa että noita järjestetään koska niistä on oikeasti apua ihmisille!

Messujen jälkeen bussi vei meidät Helsingin ytimeen ja saatiin vapaa-aikaa monen monta tuntia. Käytiin tyttöjen kanssa syömässä Kiila nimisessä raflassa ja sen jälkeen parissa kaupassa ja kahveen kautta takaisin bussille. Pitkä päivä oli ja bussimatkat oli puuduttavia, mutta oon tyytyväinen että loppujen lopuksi tuonne reissuun lähdin.

IMG_2197IMG_2196IMG_2190IMG_2205IMG_2201IMG_2231IMG_2214IMG_2225IMG_2237IMG_2274IMG_2252IMG_2285IMG_2248IMG_2228IMG_2291IMG_2222IMG_2298
IMG_2293Ribbet collageIMG_2207

Nyt kuitenkin palaten otsikkoon, voisin kertoa teille tarkemmin mun yhdestä suurimmasta haaveesta.
En tiedä mistä kaikki lähti, mutta jo monen vuoden ajan tuolla takaraivossa on kolkuttanut ajatus Poliisina työskentelemisestä. Vasta lukion loppupuolella, kirjoitettavia aineita ja tulevaisuutta tarkemmin miettiessä tulin siihen tulokseen että mä haluan edes yrittää toteuttaa mun haavetta.

Mä aijon siis ensivuonna hakea Poliisi-ammattikorkeakouluun. En hae alkuvuodesta, joten haen yhteishaussa pariin muuhun paikkaan, joista en vielä puhu sen enempää. Oon alkanut jo treenailemaan pääsykokeen kunto-osiota varten vaikka aikaa on vielä paljon. Tuolla messuilla Poliiseille jutellessa tuli entistä enemmän todentuntuinen fiilis siitä että mä oikeasti voisin joskus seistä itse tuossa puvussa, Polisiina.

Mä en halua kuitenkaan pelkäksi kenttäpoliisiksi, tai siksi Poliisiksi mikä ensimäisten vuosien jälkeen valmistuu. Haluan erikoistua, mutten ole vielä täysin varma miksi. Oon kuitenkin todella kunnianhimoinen ihminen ja pyrin korkelle, joten jos Poliisiksi pääsen opiskelemaan, aijon silläkin alalla tähdätä korkealle.

On kuitenkin aika todennäköistä, etten sisään tule ensivuonna heti pääsemään. Onhan kyseessä henkisesti ja fyysisest haastava ammatti ja se testeissä testataan todella tarkasti. Joten voi hyvin olla, etten ole vielä valmis. Sen näkee sitten... Varalla on kuitenkin pari muuta alaa, joille haen haun tullessa.  Voi siis olla, että opiskelen jotain muuta ennen Poliisikoulua, jos sinne en heti pääse sisään. Saa nähdä muuttuuko mun haave koskaan todeksi, toivottavasti. Mä ainakin teen kaikkeni, koska sillon kun jotain haluan niin sehän on piruvie pakko saada :_D

En olis lapsena kyllä uskonut että musta Poliisi tulisi, eikä moni muukaan vieläkään voi uskoa sitä että edes haluan hakea Poliisikouluun. Mutta pääasiahan on se että itse uskoo itseensä? Vai mitä?Siinä hieman mun ajatuksia tulevaisuuteen. En meinannut aluksi vielä kirjoitella näistä mitään, mutta meni jo! Ehkä jonain päivänä pääsen kirjoittelemaan teille Tampereen suunnilta, Poliisi-ammattikorkeakoulun opiskelijana :-)


24 comments:

 1. Siis mullakin on ollut jo jonkin aikaa haaveena tulla isona poliisiksi. Aivan mahtavaa että uskallat lähtä toteuttaan sun unelmia ja odotan kyllä innolla että kuulen opinnoista lisää :)
  http://lyyjaava.blogspot.fi/?m=1

  ReplyDelete
  Replies
  1. voi että vähänkö kiva kuulla! toivottavasti pääset toteuttaa unelmas:)!

   Delete
 2. Anonymous3/12/14 23:34

  Kiva lukea, kun nuori tyttö uskaltaa kirjoittaa haaveistaan avoimesti! Kovasti tsemppiä unelmien tavoitteluun!

  (Pakko kuitenkin huomauttaa, että poliisi on yleisnimi, joten se kirjoitetaan suomen kielessä pienellä alkukirjamella. Terkuin, kielipoliisi. Hehe, olipas hauska juttu.)

  ReplyDelete
 3. Anonymous3/12/14 23:37

  Voit olla onnellinen, kun sulla on noinkin selkeät suunnitelmat! :-) Eikä kannata masentua, vaikka ei ekalla kerralla pääsiskään sisään, sillä ite oon ainakin saanu kuvan, että yleisestikin ottaen sinne kouluun voi joutua hakeen useampia kertoja! Ja kaukainen tuttu kävikin pääsykokeissa muistaakseni muutaman kerran. Oon myös saanu käsityksen, että kirjoitusten arvosanat ei siellä niin paljoo merkkais (kai).. Mutta joka tapauksessa tsemiääää!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo ei siel vaikuta kirjotusten arvosanat eikä mikää muukaan :) kiitos sulle! ja en mä masentuisikaan, tiedän että useimmat pääsee vasta kolmansilla neljänsillä kerroilla :D

   Delete
 4. Anonymous3/12/14 23:53

  En tiennykkää että Poliisi kirjotetaan isolla

  ReplyDelete
 5. Anonymous3/12/14 23:59

  Moi!
  Mä oon aina haaveillu poliisin ammatista, ja oon aatellu että se on se yks ja ainoo mihin voisin itteni kuvitella, kunnes just viime viikolla juttelin yhen poliisin kanssa ja mun sydän lähes särky :D :( se sano ihan suoraan että poliisit kouluttautuu nykyään työttömäks ja on siis lähes mahdotonta saada töitä, koska työntekijöiden määrää vähennetään, eikä uusia oteta töihin vaikka eläkkeelle osa aina jääkin. Oon ollu tosta ei niin hyvästä työllistymistilanteesta tietoinen joo, mutta nyt se poliisi sano ton niin suoraa, että tuli paha mieli :(
  Noh mutta tsemppiä sulle kuitenkin, itseänikin himottais kaikesta huolimatta hakea poliisikouluun opiskelemaan. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Anonymous4/12/14 06:54

   Totta. Poliiseilla on tällä hetkellä ja etenkin tulevaisuudessa tulee olemaan todella huono työtilanne. Asiaa ei tietenkään yhtään auta se, että nuoria työllistyviä on tällä hetkellä paljon enemmän kuin eläkkeelle jääviä. Teillekin on varmaan tästä yhteiskuntaopin tunnilla puhuttu, suuresta ikäluokasta osa jää pakostikin huonompaan työllisyystilanteeseen.

   Itse en ainakaan silti antaisi tuollaisen asian lannistaa itseäni, sillä kyllä poikkeuksiakin löytyy. Pitää vain olla vahva usko itseensä ja kärsivällisyyttä työtilanteen suhteen - eivät kaikki poliisit voi työttöminäkään pyöriä ja etenkin jos on valmis lähtemään melkein mille paikkakunnalle vain, uskon että töitä kyllä löytyy. :-) Tsempit hakuihin!

   t. tuleva poliisi

   Delete
  2. Toi on kyllä jossain määrin totta, mutta en mö luovuta vaan aijon päästä pitkälle ja töihin asti!
   toivottavasti tilanne paranee vuosien varrella (:

   Delete
  3. kannattaa olla realistinen. haluatko poliisiksi vain sen takia, että olisi coolia (tai jotain sellaista..)? vai oikeasti kunnon perusteluin? suosittelen vielä kasvamaan hetken ja olemaan itselle rehellinen.

   Delete
 6. Anonymous4/12/14 00:39

  Itekki olin messuilla! Kauheesti porukkaa joka puolel, mut tuo radio paikka mistä kuva oli kiva =)

  ReplyDelete
 7. Anonymous4/12/14 23:26

  En ymmärrä niitä jotka hakee vaikka 4 kerraa samaan paikkaan. Koska kyllä se hyväne aika jo kertoo ettei ole joltain osin soveltuva alalle. Mutta siinähän ne nuoruusvuodet saa hyvin kulutettua ;-)

  Kaverini (tyttö) pääsi just poliisikouluun ekalla yrittämällä. Kerto et sinne oli hakenu tyttöjä jotka ei ollu jaksanu ees nostaa sitä koko nukkea .. painaako se nyt 70 vai 90 kiloo, en muista. Eikä ookkaa muute mikää helppo tehtävä sun kokoselle tytölle mut onnee yrityksee! Mut älä treenaa liikaa, kohta anoreksiat tai ortoreksiat iskee.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Anonymous5/12/14 21:12

   lääkikseen pääsee keskimäärin 3. hakukerralla, suurin osa hakee juuri useemman vuoden varsinkin lääkikseen ja oikikseen. Eipä se 4v oo elämästä kauheesti jos sillä saa itelleen unelmien ammatin:D

   Delete
  2. Anonymous6/12/14 17:13

   Taitaa tuo ensimmäinen olla kateellinen tai katkera jostain, kun tuolla lailla lyttää toisen unelmat. Se, että jos et pääse jonnekkin 1-3 hakukerralla ei kerro siitä, että ala ei olisi sinulle sopiva, vaan siitä, että taso on yksinkertaisesti aivan helvetin korkea. Esim. monet huippuoppilaatkin saattavat hakea lääkikseen monta kertaa, koska sinne vaadittava taso on yksinkertaisesti niin korkea ja sisäänpääsyyn vaadittavat pisteet tosi kovat.

   Delete
 8. voiluoja :D niinkun toi alempi ano sano, niin moniin oikeesti vaikeisiin paikkoihin (lääkis, oikis, teatterikorkee, psykologia yms) porukka hakee monta vuotta, tietty tekee samalla töitä/opiskelee esim kemialla tms, tuskinpa kukaan sitä neljää vuotta porukoiden sohvalla punkkaa. Tottakai se voi kertoo jotain soveltuvuudesta, jos ei vaikka sairaanhoitajaks tms pääse viidennelläkään kerralla (mihin tosiaan on soveltuvuskokeet myös), mutta lääkikseen, oikikseen jne on vaan ja ainoastaan ne kirjalliset kokeet ja joiltain se voi vaatia useemman vuoden, että saa hinattua ittensä esim luonnontieteellisissä aineissa niin korkeelle, että ohittaa kaikki muut ällän tyypit ja pääsee sisään. Sama tässä Jatan poliisikoulussa, vaikka siellä tietääkseni on naiskiintiö, eli tietty määrä naisia on pakko ottaa sisään, niin voi siinä mennä pari kolme vuotta, ennenkö saa ittensä niin kondikseen että ohittaa ne kaikki intin/vpk:ssa yms olleet "raavaat" naiset, mutta eikös unelmien eteen ookkin tarkotus tehdä töitä? : )

  Poliisiamkin pääsykoehan koostuu kirjallisesta osiosta (tiivistelmä + essee), soveltuvuuskokeesta (psykologinen osio, haastattelu + ryhmätehtävä) ja kuntokokeesta (kestävyyskoe, ketteryyskoe, nukenkantotesti, ylätalja-leuanveto ja penkkipunnerrus), eli mitenkään kovin iiisii tonne ei oo päästä. Ja tossa mainitsemassasi nukenkantotestissä naiset kantaa 80kg nukkee 15m.

  Mun mielestä kuitenkin toi pessimisti ei pety asenne, mitä ylimmäinen ano kannattaa on äärimmäisen typerää, koska miksi mennä sieltä mistä aita on matalin ja tehdä "ihan kivaa" työtä 65 vuotiaaks asti, kun voi käyttää sen muutaman vuoden (joka ei oo oikeesti mitään, jos miettii että meistäkin moni elää 100 vuotiaiks jos ei sairaudet iske) siihen, että pääsee haavekouluun ja pääsee tekeen loppuelämän sitä työtä mistä on aina unelmoinu.  ReplyDelete
  Replies
  1. Anonymous6/12/14 14:04

   Joo, kyllä lääkiksen ja oikiksen vielä ymmärtää tai tuollasten, missä pääpaino on tiedon tietämisellä, mutta jos pääsykokeet kariutuu aina kuntotestiin tai soveltuvuuskokeeseen niin se kertoo siitä ettei sovellu alalle. Ainahan voi kuntoaan parantaa, mutta suosittelisin hakemaan alalle jonne on valmiiks hyvät lähtökohdat. Kaikkia ei oo tarkotettu kaikkiin hommiin.

   Delete
 9. Anonymous9/12/14 17:33

  Mun mielestä, kun poliisiamattikorkeakouluun hakee, niin pitää olla joko 1v työ kokokemusta mistä tahansa, tai sitten 9 kk armeijaa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. ei tartte enää. ihan poliisiamksta kysyin :)

   Delete
 10. miks helvetissä kirjotat poliisin isolla? :D ja vaikka sinne kouluun joskus pääsisitkin niin 99% varmuudella et tule töitä saamaan, tää ei oo vittuilua vaan valitettavasti ihan fakta.

  ReplyDelete
 11. Eipä ole mitään lisättävää noihin edellisiin. Pisteet sulle, että kerrot ihan julkisesti omalla naamalla. Ikävää, että näin se unelma lytätään, mutta itse oisin ollu tosi iloinen, jos joku olisi kertonu ihan realistisesti faktat aina kun hain jotakin alaa opiskelemaan. Poliisikoulukin on ollu mietinnässä, mutta se vaan on fakta, että vaikka pääsee sisään ja vaikka kuinka paljon tekis töitä, niin ei niitä töitä vaan tuu välttämättä. Tai jos sulle on ok asua Kemiäkin pienemmällä paikkakunnalla ja 10v olla kaikki juhlapyhät kiinni niin asia ok vaikka puhuitkin, että et tahdo jäädä pelkäksi kenttäpoliisiksi. Silloinkaan sulla ei välttämättä ole mitään vakituista työpaikkaa. Itse tajusin, että perheen perustaminen (jossain vaiheessa) on itselleni tärkeämpää. Ylikonstaapeli vinkkas mulle myös, että poliisiksi otetaan mielellään vähän erikoisempaa porukkaa esim. jos on kaksikielinen ja tuntee jonkun kulttuurin.
  Linkkaan alle yhen naispoliisin blogin, joka on ehkä tuttu sinullekkin. Pelkkä tahto ei riitä. Poliisi ei ole todellakaan cool ammatti. Pidä kuitenkin unelmistasi kiinni, jos ne pohjautuvat oikeasti johonkin.

  http://fenixx98767.blogspot.fi/

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo en mä tiedä mitä mun näihin pitäis vastata :D tiedän nää asiat jo, poliisina on vaikee saada töitä yms yms rankkaa mut ei se muuta sitä faktaa et se on ollu mun haave jo pitkään. auttaa muita, sellanen mä haluan olla.
   mutta kyllä kaikkia puolia asiasta pitää miettiä se on totta, en kuitenkaa oo luovuttamassa ,eikä mun unelmaa oo lytätty :) mutta kiiros sulle!

   Delete